24 Wrzesień 2021
Nasze kierunki w roku szkolnym 2021/22

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły
Deklaracja dostępności

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY CKZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

PLAN LEKCJI

Wykaz podręczników na rok szkolny 2021/2022

Egzamin maturalny i zawodowy 2021

ZDALNE NAUCZANIE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
Rozpoczęcie roku szkolnego 2021/22
Rozpoczęcie roku szkolnego 2021/22

 

     Rozpoczęcie roku szkolnego dn. 01.09.2021 r. rozpocznie się mszą św. o godz.8.00 w kościele o.o. Franciszkanów, a następnie o godz. 9.00 odbędzie się rozpoczęcie roku szkolnego 2021/22, na boisku szkolnym przed budynkiem B, w których uczestniczą  klasy 1. Pozostałe klasy ze względu na epidemię spotykają się z wychowawcami klas wg harmonogramu umieszczonego na tablicy ogłoszeń.

Uwaga:

W związku ze stanem epidemii, proszę o zachowanie szczególnej ostrożności,   a w szczególności:

Po wejściu do szkoły należy zdezynfekować ręce. Płyn do dezynfekcji rąk znajduje się przy wejściu w każdym budynku.

Proszę unikać tworzenia się grup przed szkołą oraz przed salą. Informacjami należy dzielić się między sobą z wykorzystaniem mediów społecznościowych, komunikatorów, telefonicznie, a unikać spotkań w grupie, np. przy wejściu do szkoły.

Podczas pobytu na terenie szkoły w przestrzeniach wspólnych zaleca się noszenie masek zakrywających usta i nos przez wszystkich uczniów.


Wakacyjne życzenia
Wakacyjne życzenia

 Kończącym się roku szkolnym życzymy wszystkim rodzicom, uczniom i nauczycielom Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle radosnych i pełnych niezapomnianych wrażeń wakacji. Do życzeń dołączamy muzyczny upominek.

Zespół muzyczny ZSUiS w Jaśle

 

Kołysanka dla nieznajomej (cover)                                                                 To dzięki Wam (cover)

 

Obrazy: 44.jpg

SŁODKIE SUKCESY UCZNIÓW ZSUiS
SŁODKIE SUKCESY UCZNIÓW ZSUiS

       W ubiegłym tygodniu został rozstrzygnięty Konkurs Cukierniczy dla uczniów szkół cukierniczych województwa podkarpackiego. Wśród nagrodzonych młodych cukierników jest pięcioro reprezentantów Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle – uczniów szkoły branżowej I stopnia oraz technikum w zawodzie technik technologii żywności.

Konkurs został zorganizowany przez Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie, a wdzięczny temat „Tort dla mamy” pozwolił uczestnikom wykazać się pomysłowością oraz zaprezentować własne umiejętności zawodowe.

Święto uchwalenia Konstytucji 3 maja
Święto uchwalenia Konstytucji 3 maja

,,Naród, który nie zna swojej przeszłości umiera i nie buduje przyszłości”

Obrazy newsów: konstytucja.jpg

Święto uchwalenie konstytucji 3 maja obchodzimy jak sama nazwa wskazuje właśnie co roku 3 maja. Za autorów konstytucji uważani są: Król Stanisław Poniatowski, Ignacy Potocki i Hugo Kołłątaj. Jak to bywa w historii Polski, nie obeszło się oczywiście bez przeciwności, ponieważ w trakcie obrad Sejmu Czteroletniego, część posłów, współpracujących na zlecenie ościennych państw (Austrii, Prus, Rosji) stawiało przeszkody, jednak mimo wszystko 3 maja 1791 roku udało się dojść do porozumienia. 

 

W momencie ustanowienia, Konstytucja 3 maja była pierwszą w Europie i drugą ustawą zasadniczą na świecie. Odtąd przestała istnieć Rzeczpospolita Obojga Narodów, a powołana do życia została Rzeczpospolita Polska. To właśnie w tej Konstytucji wprowadzono władzę ustawodawczą i katolicyzm jako religię wiodącą. 

 

W czasie weekendu majowego warto również pamiętać o 2 maja, ponieważ właśnie wtedy obchodzony jest Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej, również ten dzień uznawany jest jako Dzień Polonii i Polaków za Granicą. Nie zapominajmy o wywieszeniu przed domem naszej polskiej biało- czerwonej flagi. To właśnie dzięki walecznym i bohaterskim przodkom, dzisiaj możemy cieszyć się wolnością. Na znak naszego szacunku i miłości do ojczyzny, a także do tych, którzy oddali za nią najwyższą cenę - wywieśmy flagi i nie zapominajmy o tym, jakim darem jest życie w wolnej ojczyźnie.

Zarządzenie nr 60 Dyrektora ZSUiS w sprawie nauczania zdalnego
Zarządzenie nr 60 Dyrektora ZSUiS w sprawie nauczania zdalnego

Zarządzenie nr 60/2020/2021

Dyrektora Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle

z dnia 30.04.2021r.

w sprawie: dalszej organizacji nauczania

 

Na podstawie art. 68 ustawy  z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo Oświatowe informuję, że zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej od 4 maja 2021 r.  w Zespole Szkół Usługowych   i Spożywczych w Jaśle zajęcia dydaktyczno-wychowawcze będą odbywały się wg następującego harmonogramu:

  1. Od 4 maja do 16 maja 2021 r. zajęcia dydaktyczno-wychowawcze (z wyjątkiem zajęć praktycznych) będą odbywały się zdalnie.
  2. Od 17 maja do 30 maja 2021 r. uczniowie przechodzą na naukę w tzw. systemie hybrydowym wg następującego harmonogramu:

- klasy: 3a, 3b, 3Ts, 3Tfm, 2PTsk, 2PTfm, 2GTsk, 2GTfm uczą się stacjonarnie,

- klasy:  1a, 1b, 1c, 2Pa, 2Pb, 2Ga, 2Gb, 1Tsk, 1Tfm uczą się zdalnie (z wyjątkiem zajęć praktycznych)

  1. Od 31 maja br. wszyscy uczniowie uczą się stacjonarnie.

 

Nadal stacjonarnie będą prowadzone zajęcia w ramach praktycznej nauki zawodu we wszystkich klasach (szczegółowe informacje u nauczycieli przedmiotu). 

Uczniowie wszystkich klas branżowych szkół I stopnia, będący młodocianymi pracownikami, będą realizowali zajęcia praktyczne u pracodawców w pełnym wymiarze, o ile w podmiotach tych nie występują zdarzenia, które ze względu na aktualną sytuację epidemiologiczną mogą zagrozić zdrowiu uczniów.

Turnusy dokształcania teoretycznego młodocianych pracowników, które rozpoczęły się przed 30 maja 2021 r., w ZSUiS będą dokończone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość.

Renata Skórka

Dyrektor ZSUiS w Jaśle

Zarządzenie nr 59 Dyrektora ZSUiS w sprawie nauczania zdalnego
Zarządzenie nr 59 Dyrektora ZSUiS w sprawie nauczania zdalnego

Zarządzenie nr 59/2020/2021

Dyrektora Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle

z dnia 23.04.2021

w sprawie: nauczania zdalnego

 

Na podstawie art. 68 ustawy  z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo Oświatowe informuję, że zgodnie z decyzją Ministerstwa Edukacji Narodowej od 26 kwietnia 2021 r. do dnia 2 maja 2021 r.  w Zespole Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle zajęcia dydaktyczno-wychowawcze (z wyjątkiem zajęć praktycznych) będą odbywały się zdalnie.

Od 26 kwietnia 2021r. mogą być prowadzone zajęcia w ramach praktycznej nauki zawodu we wszystkich klasach (szczegółowe informacje u nauczycieli przedmiotu). 

Uczniowie wszystkich klas branżowych szkół I stopnia, będący młodocianymi pracownikami, od 26 kwietnia będą realizowali zajęcia praktyczne u pracodawców w pełnym wymiarze, o ile w podmiotach tych nie występują zdarzenia, które ze względu na aktualną sytuację epidemiologiczną mogą zagrozić zdrowiu uczniów lub słuchaczy.

Pozostałe zajęcia będą się odbywały na dotychczasowych zasadach.

 

Renata Skórka

Dyrektor ZSUiS w Jaśle

Zarządzenie nr 56 Dyrektora ZSUiS w sprawie nauczania zdalnego
Zarządzenie nr 56 Dyrektora ZSUiS w sprawie nauczania zdalnego

Zarządzenie nr 56/2020/2021

Dyrektora Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle

z dnia 16.04.2021r.

w sprawie: nauczania zdalnego

 

Na podstawie art. 68 ustawy  z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo Oświatowe informuję, że zgodnie z decyzją Ministerstwa Edukacji Narodowej od dnia 19 kwietnia 2021 r. do dnia 25 kwietnia 2021 r. w Zespole Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle zajęcia dydaktyczno-wychowawcze (z wyjątkiem zajęć praktycznych w klasach 3) będą odbywały się zdalnie.

Od 19 kwietnia 2021r. mogą być prowadzone stacjonarnie zajęcia w ramach praktycznej nauki zawodu w klasach III technikum i branżowej szkoły dla uczniów przystępujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w sesji czerwiec-lipiec 2021 r., przy zachowaniu reżimu sanitarnego, w określonych warunkach organizacyjnych (szczegółowe informacje u nauczycieli przedmiotu). 

Uczniowie klas III branżowych szkół I stopnia będący młodocianymi pracownikami od dnia 19 kwietnia 2021 r. będą realizowali zajęcia praktyczne u pracodawców, o ile u danego pracodawcy nie występują zdarzenia, które ze względu na aktualną sytuację epidemiologiczną mogą zagrozić ich zdrowiu.

Pozostałe zajęcia będą się odbywały na dotychczasowych zasadach.

 

Renata Skórka

Dyrektor ZSUiS w Jaśle


Zarządzenie nr 53 Dyrektora ZSUiS w sprawie nauczania zdalnego
Zarządzenie nr 53 Dyrektora ZSUiS w sprawie nauczania zdalnego

Zarządzenie nr 53/2020/2021

Dyrektora Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle

z dnia 9.04.2021r.

w sprawie: nauczania zdalnego

 

Na podstawie art. 68 ustawy  z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo Oświatowe informuję, że zgodnie z decyzją Ministerstwa Edukacji Narodowej od 12 kwietnia 2021 r. do dnia 18 kwietnia 2021r. w Zespole Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle wszystkie zajęcia będą odbywały się zdalnie.

Do 18 kwietnia br. ograniczona będzie praktyczna nauka zawodu organizowana przez szkoły i placówki prowadzące kształcenie zawodowe. Zajęcia z zakresu praktycznej nauki zawodu będą prowadzone zdalnie.

Ponadto do 18 kwietnia br. młodociani pracownicy z branżowych szkół I stopnia nie będą mieli organizowanych zajęć praktycznych u pracodawców. Pracodawca jest zobowiązany zwolnić młodocianego pracownika z obowiązku świadczenia pracy.

Renata Skórka

Dyrektor ZSUiS w Jaśle


Norbert Zięba z ZSUiS zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu cukierniczego Bake & Play
Norbert Zięba z ZSUiS zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu cukierniczego Bake & Play

     Tuż przed Świętami poznaliśmy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu cukierniczego „Bake & Play”. Spośród ponad 100 prac zgłoszonych w tym roku do konkursu przez młodych pasjonatów cukiernictwa z całej Polski, Jury wybrało te najciekawsze. Norbert Zięba z klasy 2Ga, decyzją jurorów, za swój tort zdobył I miejsce, natomiast Sebastian Nowak z klasy 1a uzyskał wyróżnienie.  

Nasi darczyńcy
e-dziennik UONET+
BIP i ePUAP
progeCAD
progeCAD.pl banner
Losowa fotografia